Blog

drukuj
Parafina w kosmetykach - jakie ma zastosowanie?
26 lip 2022
Parafina w kosmetykach - jakie ma zastosowanie?

Jednym z często stosowanych składników w kosmetykach jest parafina. Wykorzystuje się ją przede wszystkim do produkcji preparatów przeznaczonych do skóry, a także higieny intymnej. Skąd pochodzi parafina, jakie ma działanie oraz czy należy się jej obawiać? Na te pytania, jako producenci kosmetyków naturalnych, udzielamy odpowiedzi w tekście poniżej.

Pochodzenie parafiny

Parafina podobnie jak olej mineralny oraz wazelina jest pozyskiwana z ropy naftowej, a dokładnie jej określonej frakcji, która została poddana dokładnemu oczyszczeniu. O wysokiej jakości jej oczyszczenia świadczy fakt, że pod tym względem odpowiada produktom leczniczym. W tym zakresie producenci muszą bowiem przestrzegać surowych norm zawartych w prawie, choćby wytycznych określonych przez Parlament Europejski w Rozporządzeniu 1223/2009/WE. Rafinacja ropy naftowej, która ma mieć zastosowanie w produkcji kosmetyków, jest o wiele bardziej intensywna niż w przypadku innych olei mineralnych, choćby tych stosowanych do samochodów.

Właściwości parafiny

Parafina jest bezzapachowa, nie ma barwy i charakteryzuje się niską ceną. Można stosować ją przez długi czas bez obawy o to, że dojdzie do jej utlenienia, a tym samym powstania szkodliwych substancji. Zaliczana jest do emolientów, a więc surowców mających działanie przede wszystkim natłuszczające. Tworzą one na skórze cienką warstwę ochronną, tym samym chroniąc ją przed ucieczką wody, do tego sprzyjają wchłanianiu korzystnych składników oraz mają pośrednio nawilżające działanie. Przyczyniają się również do zmiękczenia naskórka. Dlatego właśnie parafinę stosuje się przede wszystkim w kosmetykach do pielęgnacji twarzy, ciała oraz w produktach dla dzieci. Charakteryzuje się tym, że jest neutralna dla skóry delikatnej, atopowej oraz alergicznej.

Oleje mineralne czy roślinne?

Główna różnica pomiędzy olejami mineralnymi, do których należy parafina, a olejami pochodzenia roślinnego tkwi w zawartości składników odżywczych. Parafina jest pozbawiona jakichkolwiek witamin czy antyoksydantów, podczas gdy bardziej naturalne, mniej przetworzone składniki są często ich prawdziwą skarbnicą. Z drugiej strony mogą one mieć działanie uczulające, podczas gdy oleje mineralne są określane jako bardzo bezpieczne dla niemal każdego rodzaju naskórka. Ze względu na uzupełniający się charakter obu składników są one często stosowane razem w jednym preparacie - oleje roślinne mają funkcję przede wszystkim nawilżającą, a parafina odpowiada za zabezpieczenie skóry.

Parafina - czy jest dobra dla każdego?

Żaden składnik kosmetyczny nie jest idealny, jeśli jest stosowany w nadmiarze lub w sposób nieodpowiedni dla danej skóry. Dotyczy to także parafiny, która sprzyja pewnym zaburzeniom funkcji naskórka.

  • Z powodu wspomnianej wcześniej warstwy ochronnej na skórze może tworzyć się okluzja, czyli zahamowanie utraty wody z naskórka, co paradoksalnie prowadzi do jego przesuszenia.
  • Oleje mineralne nie są także polecane do cer tłustych, mających skłonność do produkcji nadmiernej ilości sebum. Mogą prowadzić wówczas do powstawania zaskórników i innych niedoskonałości.
  • Osoby mające problemy z zatkanymi porami a także świecącą się skórą muszą zatem unikać parafiny i innych pochodnych ropy naftowej.

Czym można zastąpić parafinę?

Zamiast zatykającej pory oraz ubogiej w składniki odżywcze parafiny można stosować roślinną wazelinę, która składa się z wosku i olejków mających jednoczesne działanie odżywcze i zabezpieczające. Należy jednak pamiętać, że nie są one tak neutralne dla skóry pod względem możliwości wywołania reakcji alergicznej. Dlatego przed aplikacją jakiegokolwiek kosmetyku na cerę poleca się go przetestować na innym fragmencie ciała, na przykład na przedramieniu.

Gdzie można znaleźć parafinę?

Substancja pozyskiwana w procesie rafinacji ropy naftowej jest stosowana we fluidach oraz bazach kosmetycznych. Może także znaleźć się w balsamach do ciała oraz preparatach złuszczających, do których należą scruby i peelingi do ciała. Poleca się stosować ją zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, jako że chroni skórę przed wpływem na szkodliwych czynników pogodowych, takich jak niskie temperatury i wiatr. Parafina jest również polecana do zabiegów na stopy (redukuje zrogowacenia, wygładza skórę, a nawet ma właściwości relaksujące). Z zabiegu z jej wykorzystaniem powinny zrezygnować jednak osoby cierpiące na takie choroby skóry jak grzybica, egzema czy łuszczyca.

Czy w kosmetykach naturalnych znajduje się parafina?

W preparatach kosmetycznych określanych mianem naturalnych zazwyczaj nie pojawiają się składniki ropopochodne, podobnie jak nie pojawiają się parabeny czy syntetycznych składniki. Sięgając po kosmetyki naturalne, możemy niemal zawsze mieć pewność co do tego, że nie zawierają one parafiny. Warto jednak sprawdzić, czy w składzie nie znajdują się takie substancje jak: Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Ceresin, Ozokerite, Cera Microcristallina.