Blog

Blog

Surowce konopne – w jakich kosmetykach się je stosuje?
23 kwi 2021
Surowce konopne – w jakich kosmetykach się je stosuje?

Na półkach w drogeriach stacjonarnych i internetowych pojawia się coraz więcej kosmetyków zawierających substancje pozyskiwane z konopi. Jakie dobroczynne właściwości kryje w sobie roślina, która zdaje się szturmem zdobywać rynek kosmetyczny? W jakich produktach znajdziemy surowce konopne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w poniższym tekście.

O korzyściach, jakie kryją w sobie konopie włókniste

Do produkcji kosmetyków wykorzystuje się konopie włókniste, które z botanicznego punktu widzenia należą do tego samego rodzaju co konopie indyjskie. Podczas gdy stosowanie tych drugich jest zakazane, to naturalne składniki z konopi włóknistych mogą być już stosowane w sposób legalny. Najcenniejszym składnikiem surowców konopnych jest olej konopny, który zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu α-linolenowego i linolowego, czyli dwóch składników pozwalających regulować pracę gruczołów łojowych. Poza tym jest to źródło witamin minerałów i fitosteroli, które mają właściwości odmładzające naskórek. Niezwykle korzystne właściwości kryje w sobie również kannabidiol (CBD). Chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami, a do tego działa antyoksydacyjnie i hamuje nadmierne wydzielanie sebum.

Gdzie znajdziemy składniki pozyskiwane z konopi?

Olejek konopny odznacza się niezwykle lekką formułą, to znaczy, że nie pozostawia na skórze tłustej warstwy, za to bardzo dobrze się wchłania. Surowce uzyskiwane z konopi stosuje się do produkcji kremów i maści. Są one przeznaczone głównie dla posiadaczek cery tłustej lub trądzikowej. Olejek przywraca skórze elastyczność, a także chroni ją przed utratą wody, dlatego wykorzystuje się go również w balsamach do ciała. Ekstrakty są na tyle bezpieczne, że spotyka się je również w kosmetykach dla dzieci. Składniki na bazie konopi są stosowane w szamponach odżywkach do włosów w celu zapewnienia bardziej lśniącej, a także łatwiejszej w rozczesywaniu fryzury. Można je także spotkać w odżywkach do paznokci. Warto dodać również, że olejek konopny jest składnikiem hipoalergicznym. Produkty na jego bazie są zatem polecane osobom cierpiącym na alergię. Można je również stosować w celu łagodzenia zmian skórnych, takich jak egzema, łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry.